Emmental – prepoznatljivo dobar

Emmental je žuti polutvrdi sir proizveden od kravljeg mleka s karakterističnim rupama, izrazito slatkasto bademastog ukusa, poreklom iz švajcarske doline reke Emme u blizini francuske granice.

Za Président Emmental biraju se delovi iz sredine koluta - samog "srca" sira jer taj deo ima najbolju aromu i karakterističan voćni ukus. Président Emmental je i prehrambeno visokovredna namirnica jer 100 g sira sadrži oko 800 mg kalcijuma, što je 100% dnevno preporučenih količina.

Uz Président Emmental odlično prijaju lagana voćna crvena i bela vina, kao što su chardonnay, sivi pinot, sauvignon ili beaujolais.

Emmental je dostupan u pakovanju od 250 g.

Kako nastaju rupe u ementalu?

Karakteristične rupe se pojavljuju u poslednjoj fazi proizvodnje sira kao rezultat metabolizma mikroorganizama koji učestvuju u procesu zrenja sira. Veličina, oblik i broj rupa zavise od uslova okoline u kojoj sir dozreva. Samo iskusni majstori sirari znaju da usklade uslove zrenja kako bi rupe u siru bile ravnomerno raspoređene. Poznata je izreka švajcarskih sirara "svako zna da napravi rupe u siru, ali samo švajcarci znaju da naprave sir s rupama".

Pogledajte recepte za ovaj proizvod