Camembert - francuski gastronomski amblem

Camembert je meki punomasni kravlji sir sa belom plemenitom plesni.

Intenzivnog je ukusa, sočan, glatke strukture. Svetlo-žute je boje i mekan u sredini, a korica mu je tanka i bela. Najbolje prija uz meso, vino, komadić hleba ili uz voće i orašaste plodove. Pre konzumacije, sir treba malo ranije izvaditi iz frižidera da na sobnoj temperaturi razvije puni ukus i miris. Uz Camembert najbolje prijaju crvena voćna vina, poput merlota i cabernet sauvignona.

Baš kao i Camembert, topljeni sir Creme de Camembert punog je ukusa, gladak, svetlo žute boje i izrazite mazivosti.Odlično se rastapa na svakom toplom hlebu, pecivu, kroasanu ili tostu i zadovoljava istančane gurmanske potrebe za božanskim zalogajem. Započnite jutro uz kremu svih krema - Creme de Camembert.

Camembert je dostupan u pakovanju od 250 g.

Priča o poreklu

Podaci govore da je Camembert počeo da se proizvodi još u 18. veku u istoimenom normandijskom selu prema receptu jednog sveštenika iz pokrajine Brie. Svetsku slavu Camembert je počeo da stiče krajem 19. veka, otkada se sprema u karakterističnim okruglim drvenim kutijicama, koje mu tokom transporta čuvaju svežinu i oblik.

Pogledajte recepte za ovaj proizvod