Brie - kralj među sirevima

Brie je napravljen od kravljeg mleka. On je meki masni sir sa belom plemenitom plesni i ima elegantan, izrazit i bogat kremasti ukus, slasno blag i aromatičan.

To je izvanredan dezertni sir koji se servira na sobnoj temperaturi ili blago podgrejan. Izvrsno se slaže sa voćem, sušenim paradajzom i finim pecivom. Za poseban gurmanski doživljaj preporučujemo da ga poslužite sa medom, finim džemovima ili voćnim namazima. Naravno, i uz vino: šampanjac i svežije varijante chardonnayja, sauvignona, traminca i rizlinga odlično će se složiti sa njegovim plemenitim ukusom.

Brie je dostupan u pakovanjima od 200 g i 3 kg.

Priča o poreklu

Upravo je Brie de Melun poznat još od 8. veka kao «kraljev sir». Legenda kaže da ga je najpoznatiji franački vladar, Karlo Veliki, ujedno i jedan od slavnih gurmana, naprosto obožavao. Tokom vremena, sir je, pored aristokratije, stekao popularnost i kod običnog naroda. Tako je konačno 1815. godine, na predlog francuskog diplomate Talleyranda na tzv. Bečkom kongresu, na kome se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama evropskih država, sir Brie i službeno proglašen kraljem među sirevima ("roi de fromages").

Pogledajte recepte za ovaj proizvod