Mascarpone - krem sir za posebne prilike

Mascarpone je sveži meki sir od kravljeg mleka izrazito mlečno bele boje i svilenkasto kremaste strukture, poput najfinijeg pudinga.

Prema nekima, mascarpone uopšte ne pripada porodici sireva jer mu je proizvodnja sličnija procesu dobijanja jogurta. Mascarpone sadrži visoki procenat masti, čak oko 75%, a konzistencija mu varira od proizvođača do proizvođača pa je ponekad poput pavlake, a ponekad čvrst poput maslaca.

Najčešće se koristi u pripremi mnogih vrhunskih italijanskih dezerata poput tiramisua, zabaglionea i različitih krema, zatim različitih slatkih jela, kremastih kolača i torti od sira. Odličan je i poslužen samostalno uz jagode ili šumsko voće, a uz dodatak finog likera, kakaoa ili kafe pretvara se u pravi dekadentni dezert. U Italiji se često koristi i u slanim namazima uz dodatak inćuna ili slanih srdela, senfa i začinskog bilja, a ponekad zamenjuje maslac ili parmezan pri zgušnjavanju rižota.

Galbani Mascarpone dostupan je u praktičnim plastičnim kadicama od 250g i 500g.

Priča o poreklu

Mascarpone potiče iz italijanske pokrajine Lombardije, odnosno područja jugoistočno od Milana. Podaci pokazuju da se pojavio već krajem 16. veka. Što se tiče samog imena, postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu. Jedna kaže da je ime dobio po izvornom proizvodu mascarpa, koji se dobija od surutke zrelog sira stacchino, ili od mascarpie, dijalektskog naziva za ricottu. Budući da se ponekad zove i mascherpone, nagađa se da bi ime moglo poticati od imena porodice Mascherpa koja je imala imanje pod nazivom Cascina Macherpa na pola puta između Milana i Pavie.

Pogledajte recepte za ovaj proizvod