Rekordna godina Somboleda

Kompanija Somboled, koja je deo francuske grupe Lactalis, zabeležila je izuzetno produktivnu godinu zahvaljujući postignutom apsolutnom rekordu u istoriji ove kompanije sa otkupljenih 67 miliona litara sirovog mleka, što predstavlja rast od čak 9,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Somboled otkupljuje sirovo mleko od 1240 primarnih proizvođača, a više od polovine mleka iz otkupa zadovoljava standarde kvaliteta Evropske Unije.

Rekordna godina Somboleda

Uspešna radna godina obeležena je u okviru manifestacije „Dan mleka 2014“, koja je održana krajem decembra u svečanoj sali somborskog hotela „Internacional“. Na svečanosti su predstavljeni rezultati saradnje mlekare Somboled i njenih kooperanata, među kojima je 9 komercijalnih i 175 porodičnih farmi. Somboled je svim kooperantima uručio priznanja, a 60 porodičnih farmera koji su u toku 2014. godine isporučili više od 100.000 litara mleka, nagrađeno je godišnjim bonusom. Rekorder među nagrađenim porodičnim farmerima je Mita Plavšić iz Bačke Palanke, koji je sa svojom farmom od 120 grla u toku protekle godine isporučio 655.000 litara mleka.

„Saradnja između Somboleda i primarnih proizvođača je odličan primer kako jedna velika kompanija radi na poboljšanju naše poljoprivrede, što se naročito ogleda kroz pružanje stručne pomoći u tehnologiji proizvodnje. Zahvaljujući ulaganjima Somboleda, naša farma je povećala broj krava sa 90 na 120, što je dovelo i do povećane proizvodnje sa 1,800 na 2,500 litara mleka dnevno“, ocenio je farmer Mita Plavšić.

„Prethodna godina je bila zaista odlična u proizvodnom, tehnološkom i klimatskom pogledu. Uspešna 2014. godina rezultat je ulaganja Somboleda u iznosu od pola miliona evra u unapređenje proizvodnje mleka na farmama i 300.000 evra investicija u opremu za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta mleka“, istakao je Milan Maksimović, direktor otkupa i razvoja proizvodnje mleka u kompaniji Somboled.

Primarni cilj kompanije Somboled za 2015. godinu i dalje je kvalitet sirovog mleka i povećanje proizvodnje. Takođe, u 2015. godini se očekuje i povećanje količine mleka EU kvaliteta sa trenutnih 53 odsto na 65 odsto što će omogićiti povećanje izvoza na tržište Evropske unije i Ruske federacije. Pored planiranih investicija za povećanje broja grla na farmama, Somboled će investirati i u unapređenje proizvodnje mleka i nabavku novih laktofriza.

Možete preuzeti saopštenje za javnost u PDF formatu klikom ovde.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti službi za odnose s javnošću kompanije Somboled.

Kontakt: Ivana Radovanović,
ivana.radovanovic@ rs.lactalis.com,
telefon: +381 63 690 620.

16.1.15.