Mleko čuva zdravlje kostiju

Zbog visoke koncentracije dobro iskoristivog kalcijuma i vitamina D, mleko je namirnica koja najbolje čuva zdravlje i snagu naših kostiju.

Mleko čuva zdravlje kostiju

Najzastupljeniji mineral u ljudskom telu je kalcijum. Čak 99% količine kalcijuma u organizmu nalazi se u kostima i zubima, što ga čini izuzetno važnim za čvrstoću skeleta.

Šta se događa kada je unos kalcijuma u organizmu nedovoljan? Budući da se kalcijum za velik broj životno važnih funkcija "koristi" iz kostiju, potrebno ga je kostima i "vratiti". To činimo uz pomoć hrane bogate ovim vrednim mineralom. Za kraće periode, smanjeni unos kalcijuma ne bi trebao biti preveliki problem, ali ako dođe do nedovoljnog unosa kalcijuma u organizam tokom dužeg perioda, kosti postaju tanke, krhke i sklonije prelomima.

Budući da vitamin D i mlečni šećer, koji su takođe prisutni u mleku, zajednički podstiču korišćenje kalcijuma, najbolje je i najjednostavnije zadovoljiti dnevnu potrebu za tim mineralom upravo uz pomoć mleka. Dnevnim unosom samo dve šoljice mleka pridonećemo zadovoljenju dnevnih potreba za kalcijumom, a upotpunimo li taj dnevni ritual redovnom vežbom, sačuvaćemo snagu i zdravlje svojih kostiju.

Dve šoljce mleka sadrže čak 600 mg kalcijuma, odnosno 75% dnevnih potreba odraslih osoba za kalcijum, koje prema preporukama iznose 800 mg na dan.

12.12.10.