Sir & Pivo

Da su sir i vino stvoreni jedno za drugo, nije ništa novo. Ta je ljubav stara koliko i njihovo postojanje i slavimo je svaki dan uz zalogaj sira i kapljicu vina. No, kombinacija sira i piva ljubav je novog doba i užitak koji danas poznaju tek retki znalci.

Sir & Pivo

U mnogim kulturama sveta pivo i sir tradicionalno se poslužuju zajedno. Razlog njihovog spajanja vrlo je jednostavan. I pivo i sir proizvodi su sličnog porekla i sličnog načina proizvodnje.

Pivo se pravi od žitarica, ječma, pšenice i hmelja, a mleko daju krave koje se vrlo često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji i pivo i sir prolaze proces fermentacije i upravo je njihovo poreklo i način proizvodnje rezultat komplementarnosti ukusa i mirisa.

U spajanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara vašem nepcu, no kao i kod spajanja sira i vina, važna je harmonija ukusa tako da aroma i ukus jednog ne nadmaše onog drugog u ovom nesvakidašnjem paru.

Prvo i svakako najvažnije je pravilo ravnoteže. Ako preferirate svetlije, lakše pivo, poslužite ga uz manje aromatičan sir. Ako ste više ljubitelj tamnijeg piva, servirajte ga uz sir jače arome i ukusa.

Potom svakako razmislite o teksturi. Sir bogatije teksture savršeno će se slagati sa pivom koje krasi izrazita penušavost.

Ako ste u prilici, svakako razmislite i o poreklu i uparite pivo i sir koji potiču sa istog geografskog područja.

Takođe pripazite i na slaganje ukusa. Na primer, meki beli sir poput mocarele sjajno će se slagati sa laganim svetlim pivom koje krasi blaga voćna aroma.

No, i kontrast je nekad znak ukusne kombinacije. Sirevi su bogati mlečnom masti, dok pivo osvežava i pročišćava nepce. Isprobajte kombinaciju masnijeg sira i blagog, lagano ohmeljenog svetlog piva.

Za koju god se kombinaciju odlučili, jedno je sigurno - uživaćete u otkrivanju ukusne veze između piva i sira!

25.12.10.

Posebno izdvajamo

Kako seći različite vrste sira?, 25.12.10.

Pripremanje jela sa sirom, 25.12.10.

Serviranje i čuvanje sira, 25.12.10.

Sir & Vino, 25.12.10.

Sir & Pivo, 25.12.10.