Kako seći različite vrste sira?

Najvažnije pravilo pri sečenju sira: ukus je intenzivniji što je bliži kori i zato svaki komad posluženog sira mora imati i deo kore.

Kako seći različite vrste sira?

  • Sir unapred raspodelite na komade podjednake veličine.
  • Ukus nikad nije isti kroz celi presek sira: intenzivniji je što je bliže kori zbog procesa fermentacije na površini.
  • Osnovno pravilo: svaki komad sira mora imati i deo kore: svako mora imati jednaku priliku za degustaciju.
  • Otkrivanje nijansi u ukusu deo je zadovoljstva degustacije.
  • Za sečenje različitih vrsta sireva postoje različiti noževi: najčešći je nož sa dva karakteristična oštra blago zavrnuta vrha; za tvrde sireve koristi se rende i specijalni noževi za sečenje na tanke kriške i male komade; postoji specijalni nož za "kopanje" vrlo tvrdih sireva (Ribanac, parmezan, Pecorino, Grana padano); žičani nož za puter koristi se i za sečenje sireva krhke teksture (roquefort, gorgonzola, sveži kozji sirevi).
Brie Camembert
BRIE CAMEMBERT
Emmental Cheddar
 EMMENTAL  CHEDDAR
Gorgonzola Madrigal
 GORGONZOLA  MADRIGAL
mozzarella Parmigiano Reggiano
 MOZZARELLA  PARMIGIANO REGGIANO
President Kozji Sir Ribanac
PRESIDENT KOZJI SIR RIBANAC

25.12.10.