• President puter za kuvanje50 gr
  • Biber1 kašičica
  • Crni luk2 glavice
  • So1 kašičica
  • Brašno2 čajne šoljice
  • Kokošija supa1 l
  • Belo vino60 ml
  • Šeri 30 ml
  • Beli hleb4 kriške
  • President Emental150 gr

Francuska supa od luka

Supe od sira sa hlebom omiljene su u mnogim zemljama. Jedan od klasika je supa koja se priprema u slavnom Les Hallesu u Parizu. I danas se tamo prodaje, iako se sama prodavnica, na žalost, premestila. Uvek se poslužuje sa blago gumenastim prelivom od topljenog sira gruyere.

Kulinarski savet

Kako bi supa poprimila dobru boju, neka luk lagano promeni boju pre nego što dodate supu. Gruyere i Prėsident Emmental mogu se zameniti sirom cheddar, ali to više neće biti supa prema izvornom receptu.

  1. Rastopite puter u vrućem loncu za dinstanje. Dodajte luk i dinstajte otprilike 12 minuta ili dok luk lagano ne promeni boju. Umešajte brašno i nastavite dinstati dok brašno ne dobije bledo žućkastu boju.
  2. Ulijte supu i vino ili šeri i zakuvajte, uz mešanje. Začinite, poklopite i pustite da vri 15 minuta.
  3. U međuvremenu, zagrejte toster. Lagano tostirajte hleb. Razdelite izrendan sir po kriškama hleba i vratite ih u toster i zagrevajte dok se na siru ne počnu stvarati mehurići. Stavite hleb sa sirom u četiri zagrejane, vatrostalne posude.
  4. Sklonite luk iz supe i razdelite ga po posudama. Preko toga prelijte supu i odmah poslužite.