• President Sitan sir 400 g
  • Tanke kore za pitu Klas 500 g
  • Jaja5 kom
  • Ulje za premaz kora i pleha100 ml
  • 1 kašičica soli

Pita sa sirom

Priprema

Rernu zagrejte na 200 ºC a okrugli pleh prečnika 28cm blago premažite uljem. Jaja dobro umutite sa kašičisom soli. Ulijte ulje, sjedinite pa dodajte President Sitan sir. Koristite žičanu mutilicu da dobro razbijete grudvice sitnog sira i dobijete kremasti fil.

Uvijanje pite: Na jednu koru sipajte malo ulja pa dlanovima razmažite po celoj njenoj površini. Preklopite drugom korom. Sipajte 3 kašike fila i njega rasporedite na jednoj polovini kore, onom stranom koju uvijate (ja obično uvijam dužu stranu). Sada uvijte u štap pa taj štap smestite uz obod kalupa. Rukama malo nabijte štap pite, da ga zgužvate u dužinu.

Nastavite tako sa svim preostalim korama i filom. Ja ostavim 3 kašike fila da njime premažem celu pitu pre pečenja. Što se mene tiče, poenta je da se štapovi uvijene pite što više nabiju. Šta više, to ćete morati da uradite u kalupu od 28cm jer fizički pita ne može da stane u njega ako samo postavljate pitu bez nabijanja.

Kada ste završili sa filovanjem i ređanjem pite, premažite je preostalim filom i stavite u zagrejanu rernu na 20 minuta. Secite vrelu ili sačekajte da se ohladi, na vama je :)

Recept poslala Milica Šumaković

Somboled recepti - Pita sa sirom