• Jaja4 kom
  • Šećer200 gr
  • Ulje200 gr
  • Prašak za pecivo1 kesica
  • Dukat kiselo mleko180 gr
  • Tanke kore za baklavu600 gr
  • Višnje500 gr

Pita sa višnjama i kiselim mlekom

Nesvakidašnji recept za pitu sa višnjama i kiselim mlekom će iznenaditi Vaše nepce nesvakidašnjom kombinacijom ukusa višanja sa Dukat kiselim mlekom. Ovaj dezert je idealan uz nedeljni ručak, kada želite sebe da nagradite na kraju uspešno okončane sedmice.

Priprema:

  • Umutiti 4 belanca, dodati šećer i žumanca i nakon toga još malo mutiti. 
  • Dodati zatim ulje, Dukat kiselo mleko i prašak za pecivo i polako promešati. 
  • Kore podeliti u dva dela. 
  • Prvu polovinu ređati u pleh i svaku koru namazati filom. 
  • Kada se potroši prva polovina poređati višnje i nastaviti sa ređanjem druge polovine premazane filom, dok se ne potroši i druga polovina kora. 
  • Staviti pitu da se peče.

Sirup:

  • 500g šećera, 2 kesice vanil šećera i malo limuna skuvati u 7 dl vode. 
  • Ohladiti i hladnim sirupom preliti vruću pitu. 

Napomena: Pita mora da bude vruća a sirup ohlađen.